ETTERSØK


Trafikkskadet bukk


I går ettermiddag ble et rådyr observert hinkende på tre bein etter en påkjørsel nær sentrum i en liten bygd noen mil fra oss. Både i går kveld og i dag morges ble det gjort forsøk på å finne bukken uten hell. Sporsentralen ble kontaktet og Haley og jeg startet søket i formiddag. 


Rådyret var påkjørt nær bebyggelse og søket gikk gjennom skogholdt, byggefelt, krysset jorder, veier, over flere gjerder og innom eplehager. Haley var konsentrert og pågående. Hun mistet sporet en gang, men ringet seg fint inn igjen. Etter nærmere 45 min fant Haley rådyret som hadde lagt seg til å hvile i en bekk. Jeg dro meg litt tilbake og vi fikk skutt dyret.En avknekt fot er et sørgelig syn og minner om hvor viktig jobben som ettersøksekvipasje er. Det er en god følelse at Haley mestrer oppgaven og at oppdraget fullføres. (2.februar 2012)
På oppdragI dag morges fikk jeg en telefon fra Sporsentralen med nytt oppdrag. En jeger som hadde skutt et dyr på måneskinssjakt hadde meldt i fra om behov for ettersøkshund. Kalven var skutt kl 04.00 og Haley og jeg kom til stedet kl. 9.00. Sporene var snødd igjen og temperaturen var rundt nullpunktet. Jeg var derfor redd for at det kunne bli vanskelig å følge sporet.

Haley var på hugget med en gang, og hadde stø kurs. Hun blåste en del i nesen ettersom hun hele tiden sniffet inn nysne i neseborene. Dyret hadde stukket ut i en ferdsåre, og vi  så spor etter andre dyr som hadde krysset sporet. Like før 9.30 kunne jeg ta dette bildet av Haley sammen med hjortekalven. Hun var tydelig kry og fikk seg noen biter av hjertet som belønning.

I dette tilfelle gjorde jegeren alt riktig. Da jegeren etter ca 100 meter ikke fant dyret på egen hånd, avsluttet han søket og tok kontakt for ettersøkshund. Så sporet var ikke blitt ødelagt av trakking og andre hunder. Det gjør jobben mye lettere for ekvipasjen, og denne gangen ble resultatet veldig vellykket. (8.desember 2011)


PANGstart

Stolt Haley etter sitt første virkelige søk på 50 meter.....
10.september er en merkedag for alle hjortejegere, og vi var ikke kommet langt inn i døgnet før det første skuddet smalt. Det ble i alt tre bukker på laget, en ettåring, en toåring og en treåring.  De to først ble skutt 24.10 ved hjelp av måneskinn.

Nå som Haley er godkjent ettersøkshund er det spesielt viktig at hun får praktisk erfaring. Så da hjorten til en jaktkamerat ruste ut et stykke, var det en gyllen anledning til å sette henne på sporet. Søket var nok ikke mer enn 50 meter, men det er helt tydelig at Haley har knekt koden. Med halsbånd og sporline var hun helt spent i kroppen og klar for å gjøre en jobb. 

Bare sekunder etter at vi satte henne på sporet der hjorten ble skutt, fant hun blod. Etter en kort stund fant hun dyret liggende dødt med et fint lungeskudd. Det hender ofte at dyr som blir skutt på innmark ruser ut, og det kan av og til være vanskelig å finne dyr som kun ligger 100 meter fra skuddstedet. Dyr som går på innmark er ofte på vakt og det er mulig at de derfor har noe større konsentrasjon av adrenalin i kroppen. (10.september 2011)

3 årig bukk vinsjes inn i bilen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar