SPORTRENING

Første sportrening

Leverpostei dyppet i rådyrblod har gitt resultater. Vi har lagt ut spor fra 3-4 meter til 10 meter og Haley har nå forstått at det venter belønning i enden av sporet.

Med snuten klistret til bakken viser hun allerede stor interesse for å følge blodspor. (April 2010)


Smaken på rådyrfot


Jaktkompis Jon gjorde stor lykke i dag da han kom innom med 8 rådyrbein til Haley. Å dele var helt uaktuelt..... (Juni 2010)

Drahjelp 


I dag fikk Haley være med å dra ut dyr. Denne jobben kan være et blodslit, men det var ikke så mye drahjelp i henne; mer napping i pelsen kanskje. Blod og vomrester var også fristende og nå kan hun bare glede seg til neste gang. (November 2010)


På blodtur til Ølen


Igår måtte vi igjen på tur til slakteriet i Ølen for å skaffe oss påfyll av blod til sportrening. 5 liter storfeblod bør holde en stund og idag har vi fått porsjonert og fryst det meste. Litt skuffet var vi da vi våknet til nytt snøfall i dag morges. Vi får vente et par dager med å legge spor til mildværet kommer igjen. (Mars 2011)


Morgenøkt


På søndag gikk Haley et søk i skogen, men i dag valgte vi kystlandskap. Det er viktig å variere treningen og legge spor både i skogsbunn, myr og lyng, over fjell og svaberg.

Sporet på 400 meter ble lagt i går, og tidlig i dag morges fikk Haley en treningsøkt. Hun var konsentrert og sporet godt, til tross for noe sauebæsj som fristet på veien.

Ved sporslutt ventet skank og en godbit med leverpostei. (Mars 2011)


En god dag på jobben....

I går bestemte vi oss for å legge et spor i et terreng hvor Haley ikke er så godt kjent. I et skogsområde i nærheten la vi et blodspor på mellom 350 - 400 meter. Sporet hadde flere opphold og vinkler. Terrenget her er veldig kupert og underlaget varierer mellom mose, gress, løv og berg. Det finnes en god del rådyr i området, men lite hjort.

Det er jo viktig å la et treningsspor ligge en stund før vi lar hunden spore, så da passet det svært dårlig å våkne opp til uanmeldt snøvær i dag. Enkelte steder var snølaget nærmere 3 cm og vi var usikre på om Haley ville klare å spore et 20 timer gammelt nedsnødd blodspor. Vitringen forsvinner mye raskere ved snø og frost, og forrige gang vi forsøkte under lignende forhold hadde hun en heller "dårlig dag på jobb..."

Da vi kom i gang idag var imidlertid Haley på sporet umiddelbart. Hun fant rådyrfoten uten store problem og vi er godt imponert over prestasjonen hennes. Godbit, skryt og kos var belønningen!
(Mars 2011)


Tempotrening


Stolte Haley slapp ikke taket i rådyrfoten hele veien hjem fra sporslutt. Hun var som vanlig veldig ivrig i sporet og har hatt en tendens til å nesten være for ivrig. Det gjør at tempo har vært for høyt, noe vi har jobbet med. Ikke så lett når man er "turbo-Haley"... Vi har fått flere råd for å få henne til å senke farten i sporet.

Bortsett fra noen kyr med kalver som tok litt oppmersomhet, hadde hun godt fokus i dag. Og når hun til slutt finner rådyrfoten, så vet hun at hun har gjort jobben sin! (Juli 2011)


Trening gjør mester


Også i dag fikk vi trent Haley på et blodspor. Sporet var omkring 500-600 meter langt og ble lagt i går ettermiddag. Vi brukte ca 2 dl blod og hadde lagt inn to opphold på 10 meter. Det ene oppholdet var med vinkel. Dette er kravet dersom hun skal godkjennes som ettersøkshund i tillegg til en fersksporprøve. Prøvene må godkjennes av en dommer.

Treningen gikk veldig fint i dag. Hun går fortsatt noe raskt, men vi har klart å dempe farten betraktlig. Ellers er hun litt vimsete de første 100 meterne, men blir bedre og bedre jo lenger ut i sporet vi kommer.

Da hun til slutt hadde funnet skanken som hun spankulerte høyt med fram til parkeringsplassen, møtte vi på en engelsk cocker spaniel. En hannhund på 14 måneder som hun klarte å slite helt ut i lek. Han bare la seg ned og orket ikke mer. Haley derimot bare lurte på om vi ikke skulle gå mer på tur.... Kanskje det er foret? Apetitt energi som vi har brukt de siste to månedene er vi veldig fornøyd med.

Vel hjemme fikk hun nyte skanken, som forøvrig kjennes ut som den ble tatt i brunsttiden i fjor..... (August 2011)


Godkjent blodsporprøve

I dag skulle Haley opp til blodsporprøve for første gang. Vi har begge trent henne og vi møtte opp begge to. Dommer var Helga Mari Tessem. Sporlegger var Øyvind Isaksen fra Stord og Fitjar hundeklubb.

Det gikk ganske trått i begynnelsen og Haley var mer interessert i matmor enn meg som skulle gå med henne i sporet. Til slutt byttet vi om og Linda Merete gjennomførte søket til 2.premie etter også litt trøbbel i starten.

Haley fikk skryt for tempo som vi tidligere har strevd med. Ellers fikk vi flere gode råd. Vi må jobbe mer med starten. I tillegg kan det nok være lurt å ta med venner og kjente på blodsportrening, slik at hun vender seg til at det kan bli folksomt i sporet til tider.

Tusen takk til både sporlegger og dommer. Dette var en ny erfaring for oss og vi er veldig fornøyd med den oppfølgingen vi fikk. Så blir det nok ikke så lenge til at jeg legger ut på blodsporprøve igjen, uten matmor.....


1.premie på blodsporprøven


Det ble en lykkelig lørdag da også jeg gikk opp til blodsporprøve med Haley. Hun gikk til 1.premie og gjorde et "meget godt sporarbeid". Tidligere i uken fikk Linda Merete og Haley en fin 2.premie.

Jeg var på forhånd litt nervøs for at det siste døgnets enorme nedbørsmengde skulle virke inn på resultatet, men Haley jobbet veldig godt i striregnet. Også i dag brukte hun god tid ved sporstart, men hun var mer fokusert enn forrige gang. Ellers ser vi at arbeidet med å senke tempoet hennes i sporet har gitt resultater. 

Kravet til en blodsporprøve er at hunden skal spore omkring 600 meter. Det benyttes 2-3 dl blod og det legges inn fire vinkler. I tillegg skal det være to opphold på minst 10 meter hvor det ene oppholdet også skal ha en vinkel. Sporet vil  inneholde et sårleie som hunden skal markere. Ved sporslutt venter det en skanke og ros! Sporet legges ut på forhånd og skal være ca 1 døgn gammelt.

Den røde linjen viser blodsporet lagt av dommer, mens den blå linjen viser Haleys sporing.

Haley fikk gode kritikker av dommeren som ser "potensialet til en dyktig ettersøksekvipasje".  Jeg fikk rådet om  å stole mer på hunden, og det skal jeg få til. Når fersksporprøven er unnagjort håper vi på godkjenning og mye praktisk trening.

En stolt matfar er veldig fornøyd med jenta si! (August 2011)

Stor takk til dommer Helga-Mari Tessem. 


Bestått fersksporprøve!


Haley viste at hun er en verdig ettersøkshund i går. For noen uker siden klarte Haley blodsporprøven, og jeg manglet nå kun fersksporprøven. Forrige gang vi gikk opp til denne prøven ble Haley diskvalifisert for høyt tempo,  men denne gangen gikk det helt supert. Jeg var mer bevisst på vurderingskriteriene og  hadde ingen problemer med å justere farten til Haley i sporet. Sammen med dommer Dag Arne Matre, startet vi sporing av en voksen hjortebukk tidlig om morgenen. Sporet var ca 1,5 time gammelt. Den røde linjen på bildet er fra GPS som dommeren bar.

Haley hadde veldig godt fokus hele tiden gjennom myrer, lyng, brake, sikkagranfelt og glatte berg. Hjorten hadde hoppet over et gjerde til et sauebeite med en flokk sauer, men Haley som normalt er veldig nysgjerrig, enset ikke dyrene.  Etter 60-70 meter sporet hun hjorten ut av beitet igjen.

Kravet til fersksporprøven er at hunden må spore i minst 30 minutt. Sporet skal være minst 1 time gammelt. Etter 1,2 km ble derfor Haley tatt av sporet etter et godkjent søk. Av dommer fikk hun "meget godt" på sporstart, tempo, konsentrasjon, vilje og helhetsinntrykk, mens prestasjonen ble vurdert som "utmerket"på tapsarbeid og arbeidsmåte. Hun skåret totalt 9 av 10 poeng. Vi er svært fornøyd med Haley og den utviklingen hun har hatt.

Nok en gang vil vi takke dommerene Dag Arne Matre og Helga Mari Tessem som bruker så mye av sin fritid til dømming av sporhunder.Stolt Haley etter sitt første virkelige søk på 50 meter.....
10.september er en merkedag for alle hjortejegere, og vi var ikke kommet langt inn i døgnet før det første skuddet smalt. Det ble i alt tre bukker på laget, en ettåring, en toåring og en treåring.  De to først ble skutt 24.10 ved hjelp av måneskinn.

Nå som Haley er godkjent ettersøkshund er det spesielt viktig at hun får praktisk erfaring. Så da hjorten til en jaktkamerat ruste ut et stykke, var det en gyllen anledning til å sette henne på sporet. Søket var nok ikke mer enn 50 meter, men det er helt tydelig at Haley har knekt koden. Med halsbånd og sporline var hun helt spent i kroppen og klar for å gjøre en jobb. 

Bare sekunder etter at vi satte henne på sporet der hjorten ble skutt, fant hun blod. Etter en kort stund fant hun dyret liggende dødt med et fint lungeskudd. Det hender ofte at dyr som blir skutt på innmark ruser ut, og det kan av og til være vanskelig å finne dyr som kun ligger 100 meter fra skuddstedet. Dyr som går på innmark er ofte på vakt og det er mulig at de derfor har noe større konsentrasjon av adrenalin i kroppen.

3 årig bukk vinsjes inn i bilen
Jeg har nylig gått til anskaffelse av min "egen" bil, en Peugeot Partner 4x4 2008 mod. Har brukt en ukes tid på å klargjøre bilen til jakt/ettersøk og fått knekt til en oppbevaringskasse med gliderampe i aluminium med god hjelp fra min nevø som er blikkenslager. I tillegg har jeg montert en elektrisk vinsj (inkl. forsterkninger i skillevegg) for å lette arbeidet med å få dyrene inn i bilen. Det er spesielt praktisk når jeg jakter alene.

Som bildene viser så fungerte teorien godt i praksis. Det eneste jeg må justere er plassering av festetauen rundt dyret. Jeg kan med fordel feste tauen bak bogene for at ikke dyret skal bli så langstrakt under innhaling. 

Gliderampen og vinsjen fungerte som planlagt

 3 åring og spissbukk ferdig lastet. Selve gliderampen er her plassert
på venstre side. Haley inspiserer lasten.... Klar for hjemtransport!