lørdag 10. september 2011

PANGstart

Stolt Haley etter sitt første virkelige søk på 50 meter.....
10.september er en merkedag for alle hjortejegere, og vi var ikke kommet langt inn i døgnet før det første skuddet smalt. Det ble i alt tre bukker på laget, en ettåring, en toåring og en treåring.  De to først ble skutt 24.10 ved hjelp av måneskinn.

Nå som Haley er godkjent ettersøkshund er det spesielt viktig at hun får praktisk erfaring. Så da hjorten til en jaktkamerat ruste ut et stykke, var det en gyllen anledning til å sette henne på sporet. Søket var nok ikke mer enn 50 meter, men det er helt tydelig at Haley har knekt koden. Med halsbånd og sporline var hun helt spent i kroppen og klar for å gjøre en jobb. 

Bare sekunder etter at vi satte henne på sporet der hjorten ble skutt, fant hun blod. Etter en kort stund fant hun dyret liggende dødt med et fint lungeskudd. Det hender ofte at dyr som blir skutt på innmark ruser ut, og det kan av og til være vanskelig å finne dyr som kun ligger 100 meter fra skuddstedet. Dyr som går på innmark er ofte på vakt og det er mulig at de derfor har noe større konsentrasjon av adrenalin i kroppen.

3 årig bukk vinsjes inn i bilen
Jeg har nylig gått til anskaffelse av min "egen" bil, en Peugeot Partner 4x4 2008 mod. Har brukt en ukes tid på å klargjøre bilen til jakt/ettersøk og fått knekt til en oppbevaringskasse med gliderampe i aluminium med god hjelp fra min nevø som er blikkenslager. I tillegg har jeg montert en elektrisk vinsj (inkl. forsterkninger i skillevegg) for å lette arbeidet med å få dyrene inn i bilen. Det er spesielt praktisk når jeg jakter alene.

Som bildene viser så fungerte teorien godt i praksis. Det eneste jeg må justere er plassering av festetauen rundt dyret. Jeg kan med fordel feste tauen bak bogene for at ikke dyret skal bli så langstrakt under innhaling. 

Gliderampen og vinsjen fungerte som planlagt

 3 åring og spissbukk ferdig lastet. Selve gliderampen er her plassert
på venstre side. Haley inspiserer lasten.... Klar for hjemtransport! 



2 kommentarer:

  1. Gratulerer med god start på jakta! Sjølv ble det kolle et par timer inn i jaktsesongen :) Og noen ettersøk har det også blitt.
    Høsten er en fantastisk tid ikke sant! Og det er gull verdt for Haley å få praktisere; stå på!

    SvarSlett
  2. Takk for det! Merker det er fantastisk kjekt med hund når den virkelig kan brukes til det den er tenkt. Ellers er det vel ikke helt rett å si vi håper på mange ettersøksoppdrag.... men vi vil nå utnytte alle jaktsituasjoner vi kan til praktisk søk. Nå håper vi bare på litt godt jaktvær, så er heldivis høsten bare begynt. Lykke til med jakt og ettersøk :-)

    SvarSlett