tirsdag 3. desember 2013

Vått ettersøk

våt som en druknet "katt" etter en iherdig innsats

Det ble en våt dag på jobben i dag! Vi fikk utkalling av Sporhundsentralen på formiddagen angående en påskutt hjort. Dyret var skutt i morgentimene, og vi startet søket nærmere 3 timer etter skuddet.

Å vente med å spore er i utgangspunktet ikke en ulempe, det kan være en fordel å la dyret legge seg i sårleie før en tar opp jakten. Det kan imidlertid være et problem å komme sent igang dersom det har vært mye tråkking i sporet i mellomtiden.

Dyret hadde lagt seg etter skuddet, men fôr avgårde da jegeren kom til. Vi fant hår på skuddstedet og det var enkelt å sette Haley på sporet. Vi så tydelige klauvavtrykk etter dyret flere steder, men fikk ingen visuell kontakt. Jeg valgte også å slippe hunden. Hun har ved tidligere anledning vist at hun kan stå los når det er nødvendig. Haley kommer alltid ved innkalling og dersom avstanden blir for stor, roper jeg henne inn. Da tar hun oss med videre på sporet.

Etter to timers sporing uten noe tegn til dyret valgte jeg å avslutte søket. Det kan være vanskelig å vite nøyaktig hva som har skjedd. Dersom et dyr blir truffet av et takkeskudd vil det kunne falle slik jegeren beskrev for så å ta av gårde, men hårene vi fant stemte ikke med dette. I verste fall er dyret skutt i vom eller fot. Vi fant ingen vomrester, men det striregnet og eventuelle rester kan være vasket bort. Er dyret skutt i foten kan det bevege seg over store avstander. Ved slike tilfeller anbefales det ofte å sette opp posteringer før sporing.

Vi vil jo så gjerne finne dyrene, men noen ganger går det ikke slik vi håper. I beste fall var dette et overfladisk streifskudd, men det får vi kanskje aldri vite.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar